VARNA BEAUTY STUDIO - varnabeautystudio.com

Как да предпазим кожата и косата си от вредното влияние на слънцето

Парливите слънчеви лъчи през летния сезон са повод, както да се насладим на златния тандем „шезлонг и коктейл в ръка“, докато хващаме тен на горещия пясък, така и да помислим сериозно за най-добрата защита срещу слънцето, от които нашите кожа и коса се нуждаят. Mного добре знаем, че UV лъчите са едновременно гальовни и коварни, тъй като прекомерното излагане под тяхната клопка може да доведе до редица кожни проблеми, най-малкият от които е зачервяване и изгаряне.

Как влияе слънцето на кожата?

Кожата на лицето е изключително чувствителна, тъй като епидермалният слой е най-тънък. Това прави проникването на слънчевите лъчи доста лесно, като изсушават кожата. Изсушаването, от своя страна, лишава кожата от важни защитни масла и ускорява производството на себум, за да може организмът да си ги набави. По този начин, кожата на лицето бързо се омазнява, порите се запушват, а това води до появата на пъпки и черни точки. Ако сте озадачени от противоестественото явление на сухата кожа да е същевременно и мазна, липсата на протекция от слънцето несъмнено може да е от една от причините. Хиперпигментацията е друг неприятен проблем, който възниква след дълго излагане на слънце – това са тъмни петна, които могат да се появят, както на лицето, така и на всяка друга част от тялото, а заличаването им и изравняването на тена е задача с повишена трудност. UVA и UVB лъчите, за които всички сме чували, влияят на ДНК клетките по различен начин, но и в двата случая – негативно. UVA лъчите се свързват с преждевременното стареене на кожата, а UVB – с изгаряне. Най-лошият сценарий крие опасност от развитие на ракови клетки и вреда за очите, като катаракт (перде).

Как да защитим кожата от негативното влияние на UV лъчите?

Макар и близко до ума, мнозина от нас пренебрегват значимостта на слънцезащитата. Много често се възползваме от свойствата ѝ само когато се приготвяме за плаж, а забравяме че градските разходки са също толкова предразполагаща почва за кожно изгаряне. Винаги мажете лицето си и откритите части на тялото си (шия, деколте, ръце, ходила), когато излизате навън, независимо от часа. В действителност, неколница знаят, че слънцезащитата не бива да остава на заден план дори през зимните месеци, тъй като лъчите проникват през облаците, макар и да не усещаме горещата им прегръдка със същия интензитет. Дори и да ни се струва противоестествено, носенето на дрехи с дълъг ръкав също е добра протекция от слънцето. Разбира се, препоръчително е материите да са естествени (памук, лен) и да не спарват кожата.

Какъв фактор трябва да бъде нашият слънцезащитен крем, олио или лосион?

Факторът, наречен SPF, е мерителна единица за защитата от ултравиолетова (UVB) радиация. Скалата за измерване варира между 2 и 50+, като 50+ осигурява най-висока защита. Ако нанасете по-тънък слой от продукта, защитата ще е по-ниска, затова се старайте да слагате 2 ч.л. минимум от крема/лосиона.

Може ли слънцето да увреди косата ни?

За нещастие, слънцето е един от многото летни фактори, които могат да нанесат трайни щети върху косата ни. Някои от другите са солената вода, хлорираната басейна вода, влагата и потта – все врагове на здравата и сияйна коса. Горещите слънчеви лъчи правят косата по-суха и склонна към цъфтеж. Изгарянето на скапла може да нанесе сериозна вреда върху космените фоликули и да забави растежа на нова коса. А пясъкът, мръсотията и потта, които винаги съпътстват лятото, водят до пърхот. Ето и няколко практични съвета, които да прилагате през летните месеци, за да намалите вредното влияние на слънцето:

Регулярно подстригване

Красивите, дълги коси, брулени от морския вятър, са прекрасна гледка, но ако има време, когато да наблегнете на редовното подстригване, то е през лятото. Премахването на цъфналите краища е ключово, за да изглежда косата добре, а ако слънчевите лъчи я изсушават бързо, то подстрижка веднъж месечно ще подпомогне здравия й вид.

Носете шапка

Звучи логично, но някои от нас пренебрегват помощта, която сламената лятна шапка може да окаже. Тя не само ни предпазва от слънчев удар, ами и защитава скалпа от изгаряне.

Подбирайте внимателно продуктите за боядисана коса

Комбинацията между UV лъчите и химикалите, използвани в боите за коса, може се окаже злощастна и боядисаната ви коса да придобие много различен вид: цветовете обикновено или се изменят, или избеляват. А нека не забравяме, че боядисаната коса изначално е по-суха и податлива към слънчевото влияние. Фокусирайте се върху специализирани продукти за боядисана коса, които ще я хидратират и предпазят цвета й по-дълго.

Решете косата си по-рядко

След силно брулене на морето, косата ни изглежда като гръмнал бойлер и поривът просто да е срешем е меко казано силен. Нашият съвет е да използвате гребен с широки резци, които ще разплете косите ви с минимален риск от накъсване.

Козметични терапии за хидратация на коса

През лятото употребата на балсам за коса се ускорява светкавично, тъй като нуждата от хидратиране на скалпа и изсушените от слънцето краища нараства. Освен качествен продукт, можете да се възползвате от ползите на домашно приготвените маски, както и професионалните терапии за коса в специализирано бюти студио. Грижите за красотата са индивидуални през всеки сезон, но лятото е особено капризно и своенравно. Заповядайте в някои от нашите салони, за да обсъдим заедно най-добрия подход към вашата коса и кожа, стремейки да привлечем лятото на наша страна.