VARNA BEAUTY STUDIO - varnabeautystudio.com

Професия фризьор – уменията, рисковете и очакванията, за които никой не говори

професия фризьор

Професията фризьор не винаги се свързва с уменията и креативността, необходими за пълноценното изпълнение на предизвикателните задачи, които често биват поставени пред стилистите на коса или както ние от Varna Beauty Studio обичаме да ги наричаме “посланици на красота”. Посланици – именно защото фризьорите са незаменимото свързващо звено между мечтаната визия и всички малки стъпки до постигането й.

За съжаление, приносът, който нашата така любима професия носи в ежедневието на всяка дама, понякога не се радва на подобаваща оценка. Някои често срещани мнения включват неверни и дори обидни за нас теории, че да поемеш по пътя на фризьорството е една от малкото алтернативи след провал в училище или липса на друга кариерна перспектива. Истината – такава, каквато ние я усещаме – е съвсем различна. През призмата на един отдаден екип от професионалисти, ние най-добре знаем стотиците тънкости на занаята, които правят труда ни нелек, изпълнен с рискове, и достоен за уважение. Надяваме се, че с този материал ще успеем да разкрием поне част от трудностите и предизвикателствата, пред които се изправяме всеки ден.

Рисковете на занаята и уменията на добрия фризьор

  • Окото на фризьора трябва да е достатъчно зорко, за да прецени точния ъгъл, под който да отреже косата на клиента – дори сантиметър разлика може да се окаже фатален. Добре, де, не фатален, но със сигурност в разрив с очакванията на клиента. А в изпълнението на естетичните очаквания на клиента се разкриват и истинските умения на фризьора.
  • Нашата работа изисква постоянно стоене и навеждане, поставяйки телата ни в неудобни, дори понякога комични, позиции. Болките в кръста, врата, краката и ръцете са неотлъчен спътник на професията фризьор. Който е казал, че красотата изисква жертви, не е грешал, но и ние не му се сърдим – всяка болка в края на работния ни ден си струва, ако сме донесли радост на клиентите си.
  • Инструментите ни са също толкова важни, колкото и гъвкавостта на ръцете ни. Малцина осъзнават колко струва доброто фризьорско оборудване и че затъпените ножици, например, могат да увредят косъма, а това не е риск, който сме склонни да поемем. Да не говорим и за множеството горещи уреди, с които работим през голяма част от деня – един разсеян миг може да изгори пръстите ни, оставяйки необратими поражения.
  • Познанията ни по химия също не са за подценяване – колористиката е цяла наука, а нашата задача е да създадем специална формула за цвят, с която да работим по косата на клиента. Това включва и задълбочени знания за структурата на косъма, тъй като реакцията на химикалите варира спрямо типа коса.
  • Времето е най-ценната ни валута – само минутка закъснение може да увреди косъма или да промени желания цвят при боядисване, а прибързването е сигурен провал.
  • Вечната надпревара с времето в действителност внася солидна доза стрес в ежедневието ни и то не само в контекста на стилистичния процес – някои клиенти закъсняват, други подраняват, та графикът на фризьора търпи постоянни промени.
  • Визията от интернет, която много клиентки са избрали от Интернет, обикновено е създадена от голям екип стилисти в рамките на дълга сесия, но нашите фризьори са поставени пред нелеката задача сами да изпълнят мечтаната прическа.
  • Вредните изпарения от продуктите за коса, които ежедневно вдишваме, са наш вечен враг, но в нашите салони все повече се осланяме на устойчиви практики и продукти.

Работата на фризьора е колкото творчески заредена, толкова и физически изтощителна и емоционално/социално ангажирана. Нестихващите приказки с клиенти, макар и сладки и от изключителна значимост за нас, са повод понякога да се лишаваме от общуване с близките си след дълъг работен ден, просто за да презаредим енергийните си батерии. Тишината е блаженство, но определено не присъства в ежедневието на фризьора. Е, ще мълчим, когато спим… През останалото време, нуждата ни от създаване на красота е достатъчно силна, за да ни държи в кондиция.

Продължавайки, вие се съгласявате с Общите условия на Varna Beauty Studio и потвърждавате, че сте прочели Политиката ни за поверителност.

За специални отстъпки, промоционални кодове и нови услуги се присъединете към нас като член на Varna Beauty Studio.