VARNA BEAUTY STUDIO - varnabeautystudio.com

Как да се грижим правилно за кожата и косата си през зимата?

Който не вярва в разрушителните сили на климата, не е бил жертва на брулените зимни ветрове, които състаряват кожата на лицето с пет години в периода от напускането на входната врата до качването ата. Е, може би пет години е радикално становище, но зимните условия несъмнено афектират състоянието, както на кожата, така и на косата ни.

Началото на годината идва с нетърпението за пухкавия първи сняг, а това, от своя страна, понякога наивно ни кара да забравим за козметичните щети, които студът носи със себе си. Едни от множеството неблагоприятни последици включват изсушаване на кожата, накъсване на косата и напукване на устните.

За щастие, в тази статия ще разкрием някои полезни съвети и трикове за справяне с опустошителната зима.

Грижа за косата

Студеният въздух има свойството да отнема естествената влага от косъма, което, от своя страна, го предразполага към накъсване, изтъняване и окапване. Неправилната грижа към косата по време на зимните месеци може да остави трайни последствия, но нашите съвети са лесни, ефективни и могат потенциално да ви спестят стотици левове по козметични процедури.
● Използвайте дълбоко хидратиращ балсам за коса поне веднъж седмично
Няма да повярвате колко хора пренебрегват тази стъпка от ритуала в банята, но хидратирането е царят на играта, що се отнася до грижа за косата. За разлика от летните месеци, хидратиращите терапии изискват по-специално внимание през зимата, а целта им е да се справят със студените ветрове, рязката температурна промяна при влизане в топло помещение, както и със стилизиращите продукти и уреди, като маша за коса.

Ако можете да се лишите от нагревателните стилизиращи уреди, това несъмнено ще помогне за по-бързото възстановяване на косъма, но кой не иска да блести със спираща-дъха коледна визия този месец?!
● Масла или кристали за коса

Сухата и изтощена коса често се нуждае от терапия с дълбоко хидратиращи масла, но дори в домашни условия употребата на течни кристали за коса с арганово масло след къпане, например, може да направи чудеса за накъсаните и цъфтящи краища.

● Променете температурата на водата за къпане

Макар един горещ душ да ви се струва като панацея за всички болежки, които зимата предизвиква, твърде врялата вода наранява косъма, изсушава го и го прави податлив към накъсване. Присещайте се да настройвате течащата вода в топлия диапазон, за да съхраните естествената защита на косата. Проучвания сочат, че хладкият душ има редица здравословни ползи, но нека това остане новогодишно предизвикателство за най-смелите.
● Бонус съвети

Всеки е чувал загрижената и леко досадна молба от баба си да не излиза навън с влажна коса и винаги да носи шапка, но вече дори специалистите отсъждат бабите за победителите в това народно сражение. Шапката предпазва от статично електричество, а ако материята случайно е сатен или коприна, още по-добре за косъма.

Всеки скалп има различни нужди, но честото миене на коса лишава косъма от естествените му масла, а те са ключови за защитата и хидратацията на косата през зимата.

Не на последно място, подстригването на всеки 4-8 седмици е отличен начин за отстраняване на цъфналите краища и поддържането на здрав и сияен вид на косата.

Грижа за кожата

Спадането на температурите често ни оставя с напукани и белещи се устни, сухи и груби ръце, и сърбящо лице, а това май е достатъчно доказателство, че зимата не е най-добрият приятел и на кожата.
● Избягвайте дългите душове и наблягайте на хидратиращите кремове

Също както при косата, врялата вода е враг на естествените масла, които защитават кожата, а след баня (независимо дали се ползвате измивен гел или скраб) се фокусирайте върху дълбоко овлажняващи кремове. Редовната хидратация е задължителен елемент от бюти режима на всяка гладка и мека кожа.
● Овлажнител за въздух

За да се преборите с изсушаващия ефект на вътрешното отопление, може да инвестирате в овлажнител за въздух – малък и подвижен или такъв, който се интегрира в отоплителната система. Влагата във въздуха се абсорбира директно от кожата, а в това недостатъци няма.
● Не забравяйте слънцезащитата дори през зимата

Само защото навън е мразовито, а топлото слънце отдавна е само мираж, не означава, че слънчевите лъчи, не афектират състоянието на кожата дори през зимата. Макар и бегло осезаеми, UV лъчите, които снегът рефлектира, са напълно достатъчни, за да проникнат в кожата от най-различни ъгли. Именно затова, целогодишната слънцезащита трябва да бъде задължителен елемент от всеки бюти режим.